Loading
 • Amsterdam / Favorites

  Bord’Eau | Amsterdam*

  Het is een prachtig zonnige donderdag en ik ga lunchen bij restaurant Bord’Eau in hotel De L’Europe aan de Amstel. Hoewel het niet de eerste keer is dat ik bij Bord’Eau ga eten, is het wel voor het eerst dat ik ga eten bij de nieuwe Executive Chef Bas van Kranen en zijn team waaronder ook Executive sous chef Marcel Bonda valt. Bas van Kranen werkte hiervoor zes jaar bij sterrenrestaurant De Leuf in Limburg toen hij door de oud chef van Bord’Eau, Richard van Oostenbrugge (nu Restaurant 212), werd gevraagd om de keuken van Bord’Eau over te nemen.

  Thijs Stut is de sommelier bij Bord’Eau en we kennen elkaar al van zijn vorige werkgever Ratatouille Food & Wine. Ik maak me helemaal geen zorgen meer over de wijnkeuzes en laat hem volledig de wijn bij de gerechten verzorgen.  

  Ik ga voor een zes gangen lunch en begin natuurlijk met een glas Laurent Perrier rosé champagne met geweldig uitzicht op de Munttoren.

  We krijgen meerdere amuses en daarbij kwam een warm broodje met drie verschillende kubussen van boter. Een geitenboter aangemaakt met schaafsel van clementines en een roomboter met kippenvet en kippenhuid die lekker hartig was.

  De eerste gang is gefermenteerde wortel met geitenboter, saffraan en citrusafrikaan. Het valt mij meteen op hoe heerlijk fris dit gerecht is. Perfect om mee te starten.

  Hierna komt de tweede gang de Burrata met wintertruffel, williams peer, brandy en hazelnoot.

  Als derde gang de houtskool biet met charolais, rode bosbes salie en appel.

  De vierde gang is is jonge prei met aardappel, mierikswortel en peterselie.

  De vijfde gang is kool met comté, umeboshi en beurre noisette.

  Na dit gerecht krijg ik van chef Bas van Kranen een rondleiding door de keuken van het restaurant en krijg ik de zien hoe het meest bijzondere gerecht van Bord’Eau gemaakt wordt, namelijk de signature dish de “Damascus Rose”.

  De roos is gemaakt van rode biet met lychee, olijfolie en geitenkaas. 24 blaadjes zijn er nodig om deze roos te maken. De 24 blaadjes worden gemaakt van puree van rode bieten met isomalt. Na dit proces worden ze gedroogd en daarna helemaal met de hand gevormd. Hierna gaat er een spray van gekleurde cacaoboter overheen waardoor de blaadjes bijna niet van echt te onderscheiden zijn. Om de roos uiteindelijk in elkaar te zetten en het gerecht op te bouwen hebben ze ongeveer nog tien minuten nodig.

  Ik ben de eerste die dit proces van chef Bas van Kranen mocht filmen, dat laat ik me natuurlijk geen tweede keer zeggen.

  Na de rondleiding word ik weer netjes naar mijn tafel teruggebracht in afwachting van mijn prachtige dessert. De rozenblaadjes zijn zacht maar toch knapperig en daarna proef ik de frisse limoen druppeltjes op de blaadjes. Dit is echt een perfecte combinatie met de chocolade en de rode biet. In het hart van de roos zit nog een hele prettige verrassing namelijk een ijskoude lychee-sorbet. Onder de roos een crème van geitenkaas met eromheen een vinaigrette van lychee, roos en olijfolie. Dit gerecht is werkelijk geweldig!

  Na het dessert worden we nog zeer prettig verrast met heerlijke friandises. Ze komen aan je tafel langs met een rotsblok die is gemaakt van 25+ kilo chocolade en hierop liggen allerlei fruits de mer gemaakt van chocolade met heerlijke vullingen. Bijvoorbeeld zeeslakjes gevuld met karamel crème en oester met pralinevulling en hazelnoot.

  Alle gerechten zijn stuk voor stuk een belevenis, qua smaak als de gehele presentatie. Het hoogtepunt voor mij is toch wel de Damascus Rose en de waterrots van chocola met de friandises.

  Je hebt een 5 gangen menu voor 88 euro, 6 gangen voor 108 euro en 7 gangen voor 128 euro.

  Kitty’s tips:

  • Vraag tijdens de reservering voor een tweetje aan het raam
  • Neem voor of na het eten nog een cocktail in Freddy’s Bar. Dat zit ernaast.

  Restaurant Bord’Eau – Nieuw Doelenstraat 2-14 – Amsterdam

  Website

  Lunch is van dinsdag tot en met vrijdag van 12 tot 14.30 uur

  Diner is van maandag tot en met zaterdag van 18.30 tot 22.30 uur

  Leuk met kinderen: nee, lekker met je date of vrienden, vriendinnen.

  Prijscategorie: €€€€

  Michelin: *

  Dresscode: casual chique

 • 0 Reacties

  Laat een reactie achter